Reddet av hjelm fra Rudy Project
Vår egen “rudywarrior”, Turid Hagelia Korshavn, kan trolig takke hjelmen for at hun slapp unna med en kraftig hjernerystelse da hun krasjet med hodet rett i asfalten i 50 kilometer i timen i fjor. Her får du vite hva du må tenke på når du kjøper hjelm.
Av Atle Tunsberg
Turid Hagelia Korshavn (bildet) sykler for Grimstad sk damer elite som alle bruker hjelm og briller fra Rudy Project.
Etter ulykken: Slik så hjelmen til Turid Hagelia Korshavn ut ut etter at hun krasjet med hodet i asfalten i 50 kilometer i timen. Hjelmen tok heldigvis av for støtet, men fikk seg en smell og kunne selvsagt ikke brukes mer.
Det var i årets første landeveisritt på starten av sesongen i fjor at Turid virkelig fikk testet hva Rudy-hjelmen er god for.
– Jeg husker ikke noe av hendelsen selv, men er blitt fortalt at jeg lå i feltet som holdt over 50 kilometer i timen, og kom borti bakhjulet til rytteren foran. Forhjulet tverret, jeg gikk over styret og landet med hodet rett i asfalten, sier Turid.
Legen var helt klar på at hjelmen gjorde at skadeomfanget ble forholdsvis begrenset. Det ble konstatert en kraftig hjernerystelse, men Turid hadde overraskende få blåmerker og skrubbsår til å ha gått i asfalten i så høy hastighet.
– Det tilsier at hjelmen og hodet har tatt en stor del av kraften. Jeg er veldig glad for at jeg hadde en ny, god og solid hjelm som fungerte akkurat som den skulle når uhellet først var ute, sier Turid som etter bare én måned med rolig trening var klar for norgescupen i Ottestad – med ny hjelm fra Rudy Project.
Hjelm – en investering
Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med 60-80 prosent. En god hjelm kan koste litt penger, men vårt råd er helt klart: Kjøp heller en litt billigere sykkel for å få råd til en hjelm som er komfortabel og sitter godt. En hjelm forhindrer ikke ulykker, men beskytter hodet slik at risikoen for alvorlige skader reduseres. En hjelm er den eneste beskyttelsen du har som syklist, og er en billig forsikring om uhellet skulle være ute.
Bruk alltid hjelm!
På alle organiserte triatlon- og sykkelritt er hjelm et ufravikelig krav. Det samme gjelder organisert trening på klubbnivå. Men husk at ulykker også skjer på «den lille turen til butikken» eller når du «bare skulle…» Hjelm er en så viktig og enkel forsikring at det ikke finnes noen unnskyldninger for å la være å bruke det.
Allikevel behandles årlig hundrevis av pasienter med hodeskader – som kunne vært unngått om de hadde brukt hjelm – på Sunnaas. Hjelmen virker nemlig støtdempende og fordeler kraften i slaget over en større flate, slik at ikke hele belastningen rammer hodet på ett punkt. Å bruke sykkelhjelm reduserer derfor risikoen for hodeskader med 60 til 80 prosent.
Slik bruker du hjelmen riktig
For at sykkelhjelmen skal beskytte hodet må den være i riktig størrelse, og dekke skallen, pannen, tinningene og bakhodet. Det er spesielt viktig at hjelmen dekker panne og tinninger fordi 70 prosent av alle slag mot hodet treffer nettopp der.
Slik skal hjelmen sitte…
Hjelmen skal bare kunne skyves noen få centimeter fram og tilbake – ikke så langt tilbake at pannen er fri. Den må sitte så godt fast at den ikke faller av ved sykkelvelt. Hjelmen skal heller ikke hindre syn og hørsel. Ulike størrelser og justeringsmekanismer gjør at du kan få en hjelm som passer akkurat til ditt hode. Nakkestroppen bør kunne reguleres både opp og ned, og inn og ut.
Ikke slik
Skal føles behagelig
Er hjelmen behagelig, øker sannsynligheten for at den faktisk blir brukt. Prøv derfor flere hjelmer før du velger. Størrelsen indikerer omkretsen, men formen på hjelmen kan likevel være forskjellig. For eksempel vil en «Rudy Project Windmax»-hjelm være rundere i formen enn en «Rudy Project Sterling». Slike forskjeller er det blant alle merker.
Hakereima skal ikke være elastisk, men den skal kunne justeres, og være lett å åpne og lukke. Sjekk at hjelmen er merket som godkjent etter offentlige krav til sikkerhet. Sykkelhjelmer skal være merket og godkjent etter CE 1078.
En skadet hjelm skal kastes!
En hjelm som har fått et kraftig støt, skal erstattes med en ny. Den skal byttes ut selv om skadene ikke er særlig omfattende. En dyp ripe kan være nok til at den ikke beskytter godt nok i en ulykkessituasjon.
Kjøp hjelm til ditt bruk
Til sykling har vi flere bruksområder, felles for dem er sikkerhet og beskyttelse. Fra en helhjelm til utforsyklisten, til en godt ventilert landeveis hjelm, til tempohjelmer hvor optimal aerodynamikk betyr viktige sekunder i konkurranse.
Helhjelm til utforsykling og enduro.
Obey «the Rules»
Det viktigste er jo selvsagt at man faktisk bruker hjelm, men det finnes også «regler» for hjelmbruk innen landeveissykling; «The Rules»:
Rule #35: No visors on the road. Road helmets can be worn on mountain bikes, but never the other way around. If you want shade use a cycling cap. (som forøvrig har en egen regel #22)
Rule #37: The arms of the eyewear shall always be placed over the helmet straps. No exceptions. This is for various reasons that may or may not matter; it’s just the way it is.
Ifølge «The rules» skal brillestengene være på utsiden av reimene.
Vask og vedlikehold
Hjelmen vasker du enkelt med mildt såpevann. Putene kan tas ut og vaskes for hånd. Reima kan vaskes ved å fylle en bolle med Zalo-vann, la hjelmen hvile på toppen av bollen, og la reima henge ned og ligge i såpevannet over natten.
Eller gjør det enda enklere, la være å ta av deg hjelmen før du går i dusjen og dusj med hjelmen på! Bruk shampo og skyll den ren. Klem ut vann av putene og la tørke. En ren hjelm er mye mer behagelig, pluss at man får skylt bort salt og svette som kan tære på hjelmen.
Sykle forsiktig – god tur!
Nå får du 20% rabatt på alle Rudy Project sykkelhjelmer
[thb_button link=»http://premiumsport.no/produktkategori/sykkelhjelmer» color=»orange» icon=»» size=»small» animation=»animation fade-in» target=»blank»] Se utvalget her [/thb_button]
Alle hjelmene fra Rudy Project er selvsagt godkjent i henhold til CE1078. Har vi ikke ønsket hjelm inne på JA Sport, så send oss en epost så skal vi hjelpe deg å få tak i hjelmen du ønsker.
Kilder: Trygg Trafikk, Sunnaas Stiftelsen, Velominati.com